23 Φεβ 2010

SOUL BREAKOUT'59-VARIOUS ARTISTS

Πολύ πριν η soul μουσική απενεχοποιηθεί στη διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης και καθιερωθεί κατόπιν στις συνειδήσεις των παγκοσμίων ακροατηρίων, υπήρξε η σιωπηλή μουσική υπόκρουση των αγωνιών των μαύρων Αμερικανών. Η δεκαετία εξάλλου του 1950 υπήρξε άκρως μεταβατική σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής ζωής και τα τέλη της ήρθαν να σηματοδοτήσουν, μουσικά, τις προδρομικές φόρμες της soul. Αυτήν ακριβώς την πρωτόλεια σκηνή εξετάζει η συλλογή της Fantastic Voyage, Soul Breakout ’58, η οποία διαλέγει 26 τραγούδια της διετίας 1956-1958, με βάση την παρουσία τους στα αμερικάνικα charts (τόσο στις ειδικές, όσο και στην pop κατηγορία).

Το Soul Breakout ’58 βρίθει όχι μόνο αστέρων της εποχής αλλά και φιγούρων που έμελλε να καθιερωθούν στη συνέχεια ως θρύλοι στη μαύρη μουσική του 20ου αιώνα. Η ακρόαση οδηγεί δε σε ένα σχεδόν μαγικό συναίσθημα, μεταφέροντάς σε νοερά σε χρόνια όταν το ραδιόφωνο θριάμβευε ως το βασικότερο μέσο αναπαραγωγής της μουσικής και τα jukebox έδιναν και έπαιρναν. O James Brown με τους Famous Flames (“Try Me”) και η μπάντα από όπου ξεπήδησε ο Curtis Mayfield, οι Impressions, συνυπάρχουν εδώ με τον αδικοχαμένο Sam Cooke (βρέθηκε σφαγμένος σε ένα μοτέλ το 1964), με την ιέρεια της νότιας soul Gene Allison ή με την τραγική φιγούρα του «Little Willie» John, που κάποια χρόνια αργότερα θα καταδικαζόταν για φόνο. Πέραν του όμορφου χαρακτήρα πολλών τραγουδιών, η συλλογή – όπως και το κατά έναν τρόπο αδερφάκι της Good To The Last Drop (βλέπε σχετική κριτική) – προσφέρει κυρίως την ευκαιρία επαφής με σπάνιες ηχογραφήσεις, με τις οποίες μας χωρίζει πια διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα. Στο Soul Breakout ’58 συνυπάρχουν οι βαθιές βαρύτονες ερμηνείες, η εξαιρετική ενορχήστρωση και ρυθμική προσέγγιση, ο καημός των gospels, η γήινη δύναμη των μπλουζ και φυσικά όλη η φρεσκάδα μιας πρωτόλειας pop αίσθησης, απομακρυσμένης από τις εμπορικές χυδαιότητες των μεταγενέστερων χρόνων. Όλα δηλαδή τα χαρακτηριστικά μιας proto-soul σκηνής, που σφυρηλατούσε το χαρακτηριστικό midtempo και την ειλικρινά ερωτική της ερμηνευτική προσέγγιση στο αμόνι των πάμπολλων δυσκολιών της μαύρης κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη δεκαετία του 1950.

Είτε λοιπόν δηλώνετε φίλοι της μαύρης μουσικής, είτε απλά γουστάρετε όλο αυτό τον doo wop ρυθμό να μπλέκει με εξαιρετικές ερμηνείες, είτε, τέλος, έχει τύχει να ακούσετε το “A Million Miles From Nowhere” από τον Billy Fury και αναζητάτε την πρώτη εκτέλεση του Brook Benton, το Soul Breakout ’58 εγγυάται να σας γοητεύσει – κι ας μην είστε 80 χρονών...

Αρθρο του Γιάννη Ιωάννου στο avopolis ,για την συλλογή SOULBREAKOUT' 58